dimarts, 23 d’abril del 2013

El Born Centre Cultural: la memòria del 1714


L'Onze de Setembre està previst que s’inaugure l’espai de l’antic mercat del Born dedicat a la Barcelona del 1714, com a inici dels actes de commemoració dels 300 anys d’aquells fets, actes que s’han de dur a terme durant tot el 2014. Les obres ja estan molt avançades i permeten fer-se una idea del que serà l’espai una vegada obert al públic.
 

Quan fa uns anys es van començar a fer les excavacions per a fer la que havia de ser la gran biblioteca de la ciutat, van sortir a la llum les restes de les cases de l’antic barri de la Ribera. Una vegada Barcelona va caure en mans de les tropes de Felip V després d’un setge llarguíssim i d’haver resistit heroicament les abornades del duc de Berwick, com la de l’agost del 1714, es va iniciar una duríssima repressió contra els barcelonins. Es va construir una impressionant ciutadella militar de grans murs on avui hi ha el parc de la Ciutadella i es va ordenar l’assolament de les cases del barri de la Ribera, que eren just davant de la Ciutadella.

Gràcies a les faenes de recuperació que s’han fet els darrers anys, ara podem contemplar les restes d’aquelles cases i d’aquells carrers, sorprenentment ben conservats, amb gairebé totes les llambordes originals. Podem saber els noms dels carrers recuperats i fins i tot podem saber a què es destinava cada edifici o qui vivia a cada casa: el carrer dels corders de viola, la casa del marquès de Sant Vicenç dels Horts...
Rec Comtal
L’espai és travessat pel Rec Comtal, on els diversos gremis abocaven les deixalles. Els detalls de les cases també criden molt l’atenció: els pous, les escales, els safaretjos... Està previst que es puguen fer visites amb audioguies que explicaran els fets històrics més rellevants i les històries personals que s’han pogut conèixer de la gent que vivia en aquestes cases.
 
El Mercat del Born serà un espai obert a la ciutat: la gent podrà entrar-hi, contemplar les restes i travessar-lo de cap a cap perquè les dues portes principals seran permanentment obertes. Hi haurà un museu on s’exposarà una selecció dels milers d’objectes que s’han trobat durant els treballs arqueològics. Són els objectes que els propietaris van abandonar quan van haver de deixar les cases que s’havien d’assolar, objectes que llavors es consideraven de poc valor però que avui ens donen una informació valuosa sobre la vida quotidiana dels barcelonins de l’època: ceràmica, pipes, etc.
Les llambordes d'un dels carrers redescoberts
Santa Maria del Mar vista des de dins de l'Espai del Born
A més del museu, al Born hi haurà una llibreria, un restaurant i una sala auditori on es faran tota mena d’activitats culturals.
 

Sens dubte, la posada en marxa d’aquest espai de memòria històrica és una gran notícia per a Barcelona i per a tot Catalunya.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada