diumenge, 7 d’abril del 2013

4 Jutges 4 Gats: la nova Nova Cançó


Ahir el grup 4 Jutges 4 Gats va oferir un concert a la Casa Elizalde, de Barcelona. La sala d’actes era plena de gom a gom per a escoltar les versions que aquest grup ha fet d’alguns temes de la Nova Cançó. Aquest moviment musical dels anys seixanta i setanta ens ha deixat un patrimoni musical tan immens com desconegut. Algunes cançons, les més famoses, han perdurat en la memòria musical dels catalans, però la gran majoria han caigut injustament en l’oblit. 4 Jutges vol revalorar aqueixes cançons. En paraules de Bernat Capell, cantant presentador del grup, «ens interessa aquella cançó de Pau Riba que no és Noia de porcellana».
4 Jutges ha editat el seu primer disc, 14+1. Revisem la Nova Cançó. Malauradament el disc no va arribar a temps per a aquest concert. Com diu Capell, «es veu que fer discos no és tan fàcil com fer fotocòpies».

Els set components del grup posen al dia cançons de Llach, Raimon, Maria del Mar Bonet, Ovidi Montllor, Pi de la Serra i Pere Tàpies, entre d’altres. L’acompanyament instrumental (piano, baix, guitarra, bateria) i les quatre veus donen colors musicals diferents a les velles cançons. Les versions que en fan introdueixen arranjaments nous, però són molt respectuoses amb la cançó original. Tanmateix, en algun cas, la versió modernitzada de la cançó sona molt diferent de l’original, com passa amb Al Vent, del cantant de cantants, Raimon. Aquesta cançó podríem dir que és l’excepció pel que fa a la condició de selecció de les cançons esmentada adés: que no siguen de les més conegudes. Al Vent és la cançó +1 del disc 14+1.

Ara que Lluís Llach és una veu que ja s’ha apagat, si més no musicalment, fa goig poder tornar a escoltar Per un tros del teu cos i Irene interpretades per «nous ocells del meu paisatge». Especialment destacable, al meu pensament, va ser la interpretació que Loida Baró, amb la seua preciosa veu, va fer de Què volen aquesta gent?, de Maria del Mar Bonet.

En el concert d’ahir, 4 Jutges 4 Gats va tenir la col·laboració de la cantant de jazz Alba Cols, que va fer una magnífica interpretació d’una cançó de Sisa.
Alba Cols

El públic va obligar el grup a fer tres bisos. Al final, Bernat Capell, somrient i satisfet, va dir que no en podien fer més perquè ja no tenien més repertori. No hi fa res. De moment podem reviure la Nova Cançó amb 14+1 boniques cançons.

 


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada