diumenge, 14 d’abril del 2013

Els Fibla, una nissaga de carnissers de Badalona


La revista L’Econòmic publica un reportatge sobre la carnisseria Karns Fibla, de Badalona, un establiment amb més de cent anys d’història impulsat per un canareu i la seua dona badalonina.

Al final del segle XIX hi va haver una emigració massiva de canareus per a treballar en la indústria emergent de Badalona. Com sol passar en aquests casos, les persones que emigraven eren les d’extracció social més baixa, per la qual cosa els canareus de Badalona, al principi, no tenien gaire bona imatge. Però molts d’aquests canareus humils, gràcies al seu esforç, van aconseguir prosperar i assolir una bona posició social. Un d’aquests va ser Josep Fibla.

Josep Fibla va arribar a Badalona a la darreria del segle XIX. Allà va conèixer Aurora Vila, amb qui es va casar. Aurora havia començat treballant de dependenta en una carnisseria, però el 1897 va obtenir la concessió d’una parada al mercat de Maignon. Tots dos van haver de treballar de valent per a tirar avant el negoci. Josep Fibla anava al Maresme a comprar els vedells, que emmagatzemava al pou de casa. A pur de temps es van anar fent una clientela fidel.
Aurora Vila i Josep Fibla
 

Els actuals descendents de Josep Fibla que han continuat el negoci familiar són Pere Joan Fibla, que regenta una parada al mercat Torner, i Jordi Fibla, que és el responsable de Karns Fibla, una carnisseria situada al centre de Badalona que és famosa per la qualitat dels productes que ven, sobretot per les seues hamburgueses: de formatge, d’all i julivert, de panses i pinyons, de melmelada de ceba, i de xocolata i tot.

1 comentari:

  1. Fibla carnisser de badalona, si tens 85 anys, es posible que sigui un ompany de mili. La , meva afisio de bucar el meu passat, una cosa mes que en distreu les estones.

    ResponElimina